Agro-tour Net

 

ArgoNews

 

Καθημερινή

 

Βερτίσκος



Λεπτομερής περιγραφή: Ορτύκια γεμιστά με μήλο

Συνταγές/Ορτύκια γεμιστά με μήλο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 1 ώρα - ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: περίπου 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 2 ως 4 άτομα)

  • 4 ορτύκια

  • 2 φλιτζ. ρύζι (μαγειρεμένο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του)

  • ½ φλιτζ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα, κομμένα σε μικρά κομμάτια

  • 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους

  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 2+2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι ή μαντζουράνα ή δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. γλυκού ξερά, τριμμένα)

  • 1 κουτ. γλυκού ξερό εστραγκόν

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο

  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

  • 1 κρεμμύδι μικρό, σε λεπτά καρέ

  • 1 μεγάλο κόκκινο μήλο, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες

  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού μηλόξιδο

  • 1 φλιτζ. τσαγιού χυμό μήλου

  • τα φύλλα από 2 κλαράκια φρέσκο θυμάρι (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό)

  • ½ φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΤΥΚΙΑ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180◦ C . Αλατοπιπερώνουμε τα ορτύκια.

Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σωτάρουμε τα μήλα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με το βρασμένο ρύζι, τα κάστανα, το μαϊντανό, το εστραγκόν, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Γεμίζουμε τα ορτύκια με λίγο από το μείγμα της γέμισης και δένουμε τα πόδια τους με σπάγκο ή στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες, για να μη φύγει η γέμιση.

Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι στο ίδιο τηγάνι όπου σοτάραμε τα μήλα και σοτάρουμε τα ορτύκια 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Δεν πλένουμε το τηγάνι.

Πασπαλίζουμε τα ορτύκια με το θυμάρι, τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα αφήνουμε για 20 λεπτά.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, αλλά να μην πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το μηλόξιδο, το χυμό μήλο, το θυμάρι και το ζωμό. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά ακόμα. Αφαιρούμε τα κλαράκια του θυμαριού, χτυπάμε στο μπλέντερ και σουρώνουμε.

Ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση στο τηγάνι όπου είχαμε σοτάρει τα ορτύκια και τη ζεσταίνουμε για 3-4 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Αν δούμε ότι πάει να «πιάσει», ρίχνουμε λίγο νερό.

Σερβίρουμε βάζοντας το ρύζι στο κέντρο μιας στρογγυλής πιατέλας, τοποθετούμε γύρω του τα ορτύκια και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Καλή σας όρεξη!