Agro-tour Net

 

ArgoNews

 

Καθημερινή

 

ΒερτίσκοςΣύντομη περιγραφή: ΜΜΕ

Βίντεο

 

Δημοσιεύσεις

Γαστρονόμος Καθημερινής Οκτώβριος 2008

Γαστρονόμος Καθημερινής Οκτώβριος 2008

Γαστρονόμος Καθημερινής Οκτώβριος 2008
Γαστρονόμος Καθημερινής Οκτώβριος 2008

Γαστρονόμος Καθημερινής Οκτώβριος 2008

 

 

 

 

Agro-Tour.Net – Ν. Θεσσαλονίκης

ΕΚΤΡΟΦΕΙΟ ΟΡΤΥΚΙΩΝ «ΑΡΤΕΜΙΣ»

logoart.jpg

Στον οικισμό Πέντε Βρύσες του Τοπικού Διαμερίσματος Εξαλόφου του Δήμου Βερτίσκου, 35 χιλιόμετρα περίπου Βόρεια της Θεσσαλονίκης βρίσκεται το πρότυπο εκτροφείο ορτυκιών «ΑΡΤΕΜΙΣ». Η δημιουργία του εκτροφείου επιδοτήθηκε μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER+, με στόχο την ίδρυση μιας πλήρως καθετοποιημένης μονάδας η οποία θα προσφέρει στον καταναλωτή αξιόπιστα & υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα διατροφής από «θηραματικά» είδη πτηνών.

Η παρουσία του ορτυκιού στη διατροφή των ελλήνων καταγράφεται από την αρχαιότητα, αποτελώντας ένα είδος που έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης για το τρυφερό, ζουμερό και γαργαλιστική μυρωδιά μαγειρεμένο κρέας του.

Οι διατροφολόγοι του σήμερα αναγνωρίζουν στο κρέας του ορτυκιού μια σειρά από περιεχόμενα συστατικά όπως βιταμίνες, σίδηρο & φώσφορο που το καθιστούν ένα πολύ υψηλής αξίας είδος διατροφής, ενώ παράλληλα το μέγεθος του πτηνού προσφέρει την δυνατότητα παραγωγής μεγάλης ποικιλίας γαστρονομιών πιάτων καλύπτοντας μεγάλο εύρος γευστικών απαιτήσεων.
Η πρότυπη μονάδα εκτροφής εφαρμόζει μια σχολαστικά επιλεκτική μέθοδο σ’ όλα τα στάδια παραγωγής από τους γεννήτορες, τις συνθήκες εκκόλαψης, την διατροφή μέχρι την σφαγή και διάθεση των συσκευασμένων προϊόντων στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα:

  • Τα ορτύκια γεννήτορες εκτρέφονται σε ειδικούς θαλάμους ωοτοκίας, όπου λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες που εγγυώνται την καλή γονιμότητα.
  • Η επώαση των αυγών διαρκεί 16-18 ημέρες και γίνεται σε σύγχρονες επωαστικές και εκκολαπτικές μηχανές.
  • Οι νεοσσοί ζυγίζουν 15-20 γραμμάρια και μεγαλώνουν σε θαλάμους εκτροφής. Τρέφονται με φυτικές μόνο πρώτες ύλες από καλλιέργειες της Μακεδονίας και εξασφαλίζεται μια απόλυτα ελεγμένη υγιεινή τροφή, που παράγεται από το εργαστήρι παραγωγής ζωοτροφής του εκτροφείου. Έτσι, μπορούμε να είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι και απόλυτα σίγουροι για τη σύσταση και την ποιότητα του σιτηρεσίου.
  • Η διατροφή και η τήρηση των κανόνων υγιεινής εξασφαλίζουν τη σωστή ανάπτυξη των νεαρών ορτυκιών που ενηλικιώνονται σε 7 εβδομάδες και τότε ζυγίζουν περίπου 200 γραμμάρια
  • Το εκτροφείο «Άρτεμις» είναι το μόνο που διαθέτει σύγχρονο αυτόματο σφαγείο που πληροί όλες τις ισχύουσες ευρωπαϊκές προδιαγραφές (αρ. άδειας σφαγείου θηραμάτων 1308)
  • Ως καθετοποιημένη επιχείρηση το εκτροφείο διαθέτει το δικό του συσκευαστήριο και φροντίζει για τη διάθεση των προϊόντων του – φρέσκα ορτύκια σε συσκευασία των 4 τεμαχίων – σε μεγάλες και αξιόπιστες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα, επιλεγμένα κρεοπωλεία και εστιατόρια στην περιοχή της Μακεδονίας.

Εκτός από τα ορτύκια το εκτροφείο ΑΡΤΕΜΙΣ διαθέτει στους καταναλωτές και αυγά ορτυκιών που αποτελούν μια εξαιρετικής ποιότητας τροφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάμπολλους γευστικούς συνδυασμούς, καθώς και πέρδικες & φασιανούς σε μια προσπάθεια διεύρυνσης των διαθέσιμων προϊόντων και των δυνητικών γευστικών απολαύσεων προς τον σύγχρονο καταναλωτή.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:

Στο Τοπικό Διαμέρισμα Βερτίσκου του Δήμου Βερτίσκου, στον Νομό Θεσσαλονίκης. Τ.Κ. : 57200.
Τηλέφωνο:+30 23940 56356, Κινητό: 6977281130, e-mail: artemisquail@yahoo.gr
Γρηγόρης Ανανιάδης

 

 

Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25-2-2010

Η μοναδική καθετοποιημένη επιχείρηση εκτροφής ορτυκιών στην Ελλάδα

Θεωρείτο, από την αρχαιότητα, μεζές για…απαιτητικούς ουρανίσκους αν και ζυγίζει μόλις 200 γραμμάρια. Για το ορτύκι, το μικρό αλλά ξεχωριστό αυτό πουλί, πλάστηκαν μύθοι και θρύλοι ενώ ακόμη και ο πατέρας των Θεών, Δίας, συνδέεται μαζί του … ερωτικά, όταν, βέβαια, δεν ήταν πουλί αλλά μία πανέμορφη νύμφη, η Ορτυγία. Η Ορτυγία δυστρόπησε στις ερωτικές ορέξεις του Δία και για να τού ξεφύγει, μεταμορφώθηκε σε ορτύκι και πέταξε πάνω από το Αιγαίο. Ο Δίας την κυνήγησε, κι όταν αυτή κουράστηκε, έπεσε και πνίγηκε. Στην ίδια θέση υψώθηκε, έπειτα από λίγο, το νησί Ορτυγία, η σημερινή Δήλος.

Σήμερα, ο Γρηγόρης Ανανιάδης διαθέτει τη μοναδική καθετοποιημένη επιχείρηση στην Ελλάδα, που ασχολείται, βασικά, με την εκτροφή ορτυκιών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την παραγωγή του αβγού μέχρι τα πουλερικά να φτάσουν στον καταναλωτή. Το εκτροφείο πτερωτών θηραμάτων «ΑΡΤΕΜΙΣ» λειτουργεί από το 1985, στις ορεινές Πέντε Βρύσες του Δήμου Βερτίσκου Θεσσαλονίκης και είναι το μόνο που διαθέτει και σύγχρονο αυτόματο σφαγείο που πληροί όλες τις ισχύουσες ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

«Τα πουλιά ναρκώνονται πρώτα και ύστερα θανατώνονται», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ανανιάδης, ο οποίος δεν κρύβει την αγάπη του για τη φύση και τα ζώα. Όπως εξήγησε, τα ορτύκια- γεννήτορες εκτρέφονται σε ειδικούς θαλάμους ωοτοκίας, όπου λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες, που εγγυώνται την καλή γονιμότητα. Η σωστή διατροφή, η θερμοκρασία, ο αερισμός των θαλάμων και η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι οι παράγοντες που εξασφαλίζουν την ανάπτυξη των νεαρών ορτυκιών.

Τα ορτύκια ενηλικιώνονται σε 7 εβδομάδες, οπότε ζυγίζουν περίπου 200 γραμμάρια. Τρέφονται με φυτικές πρώτες ύλες από καλλιέργειες της Μακεδονίας και, μάλιστα, τούς εξασφαλίζεται μια απόλυτα ελεγμένη υγιεινή τροφή, που παράγεται από το εργαστήρι παραγωγής ζωοτροφής του εκτροφείου.

«Οι πωλήσεις μου σε νωπά ορτύκια, που είναι σε συσκευασίες των 4 και πωλούνται προς 9 ευρώ το κιλό, ανέρχονται στα 150.000 με 200.000 πουλιά ετησίως. Πελάτες μου είναι μεγάλα σούπερ μάρκετ, εστιατόρια πολυτελείας και επιλεγμένα κρεοπωλεία, κυρίως των Αθηνών. όπου μάλιστα ‘εκτοπίζω’ τα εισαγόμενα ιταλικά και γαλλικά ορτύκια» αναφέρει ο κ.Ανανιάδης, σημειώνοντας ότι διαθέτει και δικό του δίκτυο διανομών.

Το κρέας του ορτυκιού, σύμφωνα με τον κ. Ανανιάδη, «είναι ιδιαίτερα εύγεστο, με λίγες θερμίδες, ενώ τα αβγά του, που θεωρούνται εθνικός μεζές στη Βραζιλία, έχουν λιγότερη χοληστερόλη».

Στόχος του κ. Ανανιάδη είναι να δημιουργηθεί ένας συνεταιρισμός μικρού θηράματος, που θα συσπειρώσει όλους τους παραγωγούς για να προωθήσουν καλύτερα τα προϊόντα τους.

Παράλληλα, ο ίδιος ετοιμάζεται, τους επόμενους μήνες, να προωθήσει στην αγορά συσκευασία με καπνιστό μπούτι ορτυκιού, ενώ κατά την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, διαθέτει φασιανούς και πέρδικες.

 

 

 

AGRENDA, Απρίλιος 2010

Agrenda April 2010.jpg

 

Κτήμα & Κήπος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Ιούλιος 2014

 

ktima1.jpg

ktima2.jpg

ktima3.jpg

 

 

REAL TASTE & FOOD, Ioύλιος 2012

img032.jpg

img034.jpg

AGRENDA, Απρίλιος 2010