Agro-tour Net

 

ArgoNews

 

Καθημερινή

 

ΒερτίσκοςΣύντομη περιγραφή: Γιατί ΟΡΤΥΚΙΑ?

Αναπαραγωγή-Εκτροφή-Σφαγή

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΕΚΤΡΟΦΗ

anap1.jpgΤα ορτύκια γεννήτορες εκτρέφονται σε ειδικούς θαλάμους ωοτοκίας, όπου λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες που εγγυώνται την καλή γονιμότητα.

Η επώαση των αυγών διαρκεί 16-18 ημέρες και γίνεται σε σύγχρονες επωαστικές και εκκολαπτικές μηχανές.

Οι νεοσσοί ζυγίζουν 15-20 γρ. και μεγαλώνουν σε θαλάμους εκτροφής. Τρέφονται με φυτικές μόνο πρώτες ύλες από καλλιέργειες της Μακεδονίας και εξασφαλίζεται μια απόλυτα ελεγμένη υγιεινή τροφή, που παράγεται από το εργαστήρι παραγωγής ζωοτροφής του εκτροφείου. Έτσι, μπορούμε να είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι και απόλυτα σίγουροι για τη σύσταση και την ποιότητα του σιτηρέσιου.

anap2.jpg

Η διατροφή και η τήρηση των κανόνων υγιεινής εξασφαλίζουν τη σωστή ανάπτυξη των νεαρών ορτυκιών που ενηλικιώνονται σε 7 εβδομάδες και τότε ζυγίζουν περίπου 200 γρ.

anap3.jpg

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ - ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ

Το εκτροφείο ΑΡΤΕΜΙΣ είναι το μόνο που διαθέτει σύγχρονο αυτόματο πτηνοσφαγείο που πληροί όλες τις ισχύουσες ευρωπαϊκές προδιαγραφές (κωδικός σφαγείου Ρ 48).

Ως καθετοποιημένη επιχείρηση το εκτροφείο διαθέτει το δικό του συσκευαστήριο και φροντίζει για τη διάθεση των προϊόντων του.

Εφαρμόζει πιστά την ευρωπαϊκή νομοθεσία στη λειτουργία του εκτροφείου, του σφαγείου και του συσκευαστηρίου, ακολουθώντας το πρότυπο ΗΑCCP - ISO 22000.

 

Τα χαρακτηριστικά του

Το ορτύκι είναι πτηνό της οικογένειας των Φασιανιδών, που θεωρήθηκε εξαιρετικό έδεσμα ήδη από την αρχαιότητα. Αν και είναι από τα μικρότερα θηράματα, έχει μια διαχρονική πορεία και φαίνεται να διεκδικεί επάξια εξέχουσα θέση στην έρευνα, τις κυνηγετικές επιλογές και τις γαστρονομικές προτιμήσεις. Το μήκος του φτάνει τα 20 εκ. και το βάρος του τα 250 γρ. Το συναντάμε σε όλη την Ευρώπη, εκτός της Σκανδιναβίας και της Βόρειας Ρωσίας, αλλά και σε Ασία, Αφρική και Αμερική.

Τα ορτύκια της Ευρώπης, καθώς είναι πουλιά αποδημητικά, ξεχειμωνιάζουν στη Βόρεια Αφρική, όπου μεταναστεύουν το φθινόπωρο κατά σμήνη. Διανύουν μεγάλες αποστάσεις και φτάνουν εξαντλημένα στον προορισμό τους, γι αυτό πολλά πέφτουν μόνα τους στο έδαφος. Στην Αίγυπτο τότε τα αποκαλούν «μάννα εξ ουρανού».

Η εκτροφή του ξεκίνησε τον 11ο αιώνα στην Ιαπωνία, αρχικά για να χρησιμοποιηθεί ως ωδικό πτηνό, συγχρόνως όμως οι αυτοκράτορες της χώρας θεωρούσαν πως το κρέας και τα αυγά του έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Σήμερα τα ορτύκια εκτρέφονται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Πολύ υγιεινό!

Το κρέας τους είναι πλούσιο σε Β1, Β2, Β6 βιταμίνες, σίδηρο, φώσφορο και ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Επειδή διαθέτουν φυσική αντίσταση σε λοιμώξεις, γενικά δε χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για θεραπεία ή πρόληψη λοιμώξεων στην εκτροφή τους, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως σε πτηνά κρεατοπαραγωγής. Λόγω του ότι έχει πολύ χαμηλά λιπαρά διατηρεί πολύ χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης. Στην Ιαπωνία προτείνονται ιδιαιτέρως για ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, γιατί θεωρούνται δυναμωτικά, διεγερτικά και ότι βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Πολύ νόστιμο!

Μαγειρεμένο το κρέας του ορτυκιού είναι τρυφερό και ζουμερό με γαργαλιστική μυρωδιά. Ιδανική επιλογή για μπάρμπεκιου, αλλά και το τηγάνι, την κατσαρόλα, τον φούρνο. Αποτελεί εκλεκτό πιάτο για τους Γάλλους, τους Ισπανούς, τους Αμερικανούς, αλλά και στην παραδοσιακή κουζίνα της δικής μας Μάνη το παστό ορτύκι έχει εξέχουσα θέση. Συμπέρασμα: θρεπτικό, νόστιμο και με χαμηλά λιπαρά το ορτύκι εκτροφής διεκδικεί μια υψηλή θέση στο σημερινό γαστρονομικό τοπίο.

 

Θρεπτική αξία ανά 100 gr

 

Θερμίδες 192 Κcal

Πρωτεϊνες 19,63 gr

Ολικοί Υδατάνθρακες 0 gr

Κυταρίνες 0 gr

Σάκχαρα 0 gr

Ολικά Λιπαρά 12,05 gr

Κεκορεσμένα Λιπ. Οξέα 3,38 gr

Μονοακόρεστα Λιπ. Οξέα 4,18 gr

Πολυακόρεστα Λιπ. Οξέα 2,98 gr

Χοληστερόλη 76,00 mg

Νάτριο 53,00 mg

Βιταμίνη Α 9% - Βιταμίνη C 10%

Βιταμίνη Β3 50% - Βιταμίνη Β6 40%

Βιταμίνη Β12 22% - Βιταμίνη Β1 22%

Βιταμίνη Β2 20% .

Φώσφορος 34% - Σίδηρος 28%

 

Συγκριτικός πίνακας στα 100 γρ. τροφής

 

Πρωτ/νες (g)

Λίπη

(g)

Θερμίδες

(Kcal)

Ορτύκια

19,63

12,05

192

Κοτόπουλο

18

19

261

Πάπια

11

43

430

 

 

 

 

Το αυγό ορτυκιού

ΑΥΓΑ ΟΡΤΥΚΙΟΥ : ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΤΡΟΦΗ

auga1.jpgΤα αυγά ορτυκιού είναι γνωστά από την αρχαιότητα και θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόλογη τροφή. Τα βραστά αυγά των ορτυκιών ήταν κλασικό φαγητό στα συμπόσια των αρχαίων προγόνων μας και τρώγονταν κυρίως σαν επιδόρπιο μαζί με καρύδια και αμύγδαλα. Ως προς το μέγεθος 4 αυγά ορτυκιού αντιστοιχούν με 1 αυγό κότας, ενώ ως προς τη γεύση θυμίζουν το φρέσκο αυγό κότας ελευθέρας βοσκής.

Η υψηλή διατροφική τους αξία σε συνδυασμό με τις πολλές γαστρονομικές δυνατότητες που προσφέρουν τα καθιστούν σήμερα ένα προϊόν με σταθερά αυξανόμενη ζήτηση σε όλο τον κόσμο. Σε σύγκριση με τα αυγά κότας τα αυγά ορτυκιού έχουν:

13% πρωτεϊνες (λίγο παραπάνω από 11% τα αυγά κότας)

140 mg βιταμίνη Β1 (50 mg τα αυγά κότας)

Βιταμίνη Α και Β2 διπλάσια από τα αυγά κότας

Σίδηρο και κάλιο πενταπλάσια από τα αυγά κότας

Φώσφορο και ασβέστιο περισσότερο

auga2.jpgΣε πολλές χώρες του κόσμου (Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Ρωσία, Η.Π.Α.) τα θεωρούν ιδιαίτερα θεραπευτικά και δυναμωτικά : Σε αντίθεση με τα αυγά κότας, δεν προκαλούν αλλεργίες και επιπλέον μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αλλεργικών συμπτωμάτων.

Τακτική κατανάλωση αυγών ορτυκιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Έχουν πολύ χαμηλά λιπαρά και χοληστερόλη, βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και ισχυροποιούν την άμυνα του οργανισμού.

Πιστεύεται ότι 3-5 αυγά κάθε πρωί βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό και αποτελούν πηγή ενέργειας και δύναμης, ενώ μετά από 3-4 μήνες τακτικής κατανάλωσης αυγών ορτυκιού, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα συνολικά στην υγεία.

Αν τα μικρά παιδιά τρώνε 2 αυγά ορτυκιού καθημερινά, μεγαλώνουν καλύτερα και προσβάλλονται λιγότερο από λοιμώδεις ασθένειες.

Ενδεικτικά επισκεφθείτε: http://a-livinghealthy.blogspot.gr/

http://www.medindia.net/patients/lifestyleandwellness/eat-your-way-to-good-health-with-quail-eggs.htm

http://www.ehow.com/list_6671158_benefits-quail-eggs_.html

http://www.monitor.co.ug/Magazines/Health---Living/The-hidden-health-benefits-of-quail-eggs/-/689846/2303556/-/a8405vz/-/index.html

auga3.jpg

 

 

 

Μπορείτε να απολαύσετε τα αυγά ορτυκιού σε πάμπολλους γευστικούς συνδυασμούς και υπάρχουν συνταγές από την ευρωπαϊκή, την ανατολίτικη και την ασιατική κουζίνα για σαλάτες, καναπεδάκια ή ως κύριο πιάτο.